O nás

Mýdlárnu Rubens jsme založili jako rodinnou firmu 5.11.2003. Naším záměrem bylo připomenout vše, co bylo naprosto přirozené a běžné ve většině domácností. Vnímání přírody a využití všeho, co příroda nabízí. Chtěli jsme obnovit umění našich babiček, které své schopnosti vůbec nepovažovaly za umění. Jenom úžasně vnímaly přírodu a přírodní zákony kolem sebe.

Začali jsme výrobou přírodních bylinkových mýdel a jsme moc rádi, že můžeme poodkrýt další, mnohdy zapomenuté, ale osvědčené výrobky. Snažíme se navázat na osvědčený způsob výroby kvalitního mýdla a tradice, které byly bohužel zpřetrhány a zatracovány po druhé světové válce s rozmachem chemického průmyslu. Všechny naše výrobky vyrábíme pouze ze 100% přírodních látek. Bez chemických látek a umělých barviv.

 

Proč Rubens?

Protože naše mýdlárna se nachází v malebné vesničce Růžová, která je branou do Národního parku Česko-saské Švýcarsko a latinsky růžová se řekne Rubens.

Co vlastně chceme?

Mýdlo, které bude mýt, čistit, ošetřovat a léčit pokožku.

A jak je známo mýdlo, které je zajímavé svým tvarem, barvou, strukturou si málokdo z nás dá na umyvadlo. Většinou skončí jako voňavá ozdoba. A protože mýdlo je od slova mýt, má být proto na umyvadle. Takže to rozhodlo a naše mýdla jsou taková, jaká jsou. Nezajímavá svým tvarem a barvou, ale zato zcela přírodní, bylinková, léčivá,…

Čím se lišíme od ostatních mýdláren?

Naším záměrem od prvopočátku je vyrábět přírodní bylinková mýdla, která jsou schopná svým složením a vlastnostmi nejenom mýt a čistit, ale též účinně napomáhat léčbě různých kožních neduhů.

Proč bylinková?

Jiné než bylinkové výrobky zde nenajdete. Tedy až na jednu výjimku - mýdlo s kozím mlékem.:-)

Proč právě mýdlárna?

Kdysi dávno se mi dostala do ruky stará kuchařka po mojí babičce, která krom běžných kulinářských receptů obsahovala též spoustu zajímavých rad a receptur. Byla tam též receptura na výrobu mýdla. Pamatuji si, jak babička vyráběla mýdlo ze zbytků tuku po zabíjačce. Jsme z vesnice, a tam bylo hospodářství u každého baráku naprosto běžné. Tudíž zabíjačky byli logickým vyvrcholením celoroční práce. Pravda je, že nezapomenutelný specifický smrad tuku, když se vařilo mýdlo, byl cítit ještě několik dní po domě.

V kuchařce však byl ještě jiný recept na mýdlo. Z rostlinných tuků. Velmi nás zajímalo, jestli takové mýdlo jsme schopni doma udělat.

A navíc tím, že základ byly oleje, jestli takové mýdlo vůbec může mýt, čistit a pěnit. Proto jsme nakoupili ingredience a mýdlo udělali přesně podle návodu. Do druhého dne jsme napjatě čekali na výsledek. Odkrojili jsme kousek vzniklé hmoty a zkusili jsme se umýt. Opravdu mýdlo pěnilo a mylo. A to byl asi první impuls zkusit další mýdla. Zajímalo nás, když obohatíme mýdlový základ různými bylinami, jak budou tato mýdla vypadat a hlavně zda budou i účinně napomáhat k ošetření pokožky.

A tak jsme začali prostudovávat různé knihy o léčivých bylinách a jejich účincích. Když jsme se pochlubili kamarádům a známým s našimi výrobky, kdosi prohlásil: "Vždyť to vypadá jako mýdlo s jelenem, nechcete tomu dát nějaký tvar a barvu?" Chvíli jsme o tom uvažovali, ale potom jsme si stanovili priority.

Jak se pozná kvalitní mýdlo?

Prvořadými vlastnostmi pro hodnocení kvalitního mýdla je jejich pevnost, kyprost pěny a její stabilita a samozřejmě schopnost očištění pokožky. Na těchto aspektech závisí mastné kyseliny, které jsou obsaženy v olejích.

Takže, právě přesný poměr rostlinných olejů v našich mýdlech je zárukou kvalitního mýdla. Kokosový olej obsahuje mj. cca 45,40% laureové mastné kyseliny, která zaručuje pevnost mýdla, schopnost čištění a kyprost pěny. Olivový olej obsahuje cca 84,40% olejové mastné kyseliny, která má schopnost čištění a ošetření pleti. Palmový olej obsahuje cca 42,7 % olejové mastné kyseliny a cca 40,1% palmitové mastné kyseliny zaručující pevnost mýdla a trvanlivost pěny. Oleje a tuky jsou kyselinami. Hydroxid sodný je bází /zásadou/. Dohromady se vytvoří mýdlo, které je solí jednotlivých zúčastněných kyselin.

My vyrábíme mýdla při velmi nízké teplotě.

To znamená, že se nepoužívá vnější zdroj tepla, mýdlo vzniká pouze za použití tepla vznikajícího chemickou reakcí. Byliny a její silice přidáváme do mýdlového základu max. do 30st. Celsia, čímž zaručujeme, že všechny výživné látky a vitamíny zůstávají zachovány. Reakcí se uvolňuje glycerol a zůstává ve formě glycerinu. Glycerin je vynikající přísada, která váže vlhkost k pokožce a je pro kvalitní mýdlo nezbytná. Celkové zdraví pokožky přímo závisí na schopnosti zvlhčování, tj. kolik vody si je schopna sama udržet. Na naši pokožku působí znečištěné ovzduší, ultrafialové záření, syntetická kosmetika a další vnější jevy, které nutí naší pokožku překračovat své možnosti. Jestliže zajistíme naší pokožce dostatečnou vlhkost, tyto jevy nepovedou k jejímu vysoušení, předčasnému stárnutí pokožky a v neposlední řadě i k různým kožním problémům. Je tedy nezbytné používat kvalitní produkty na ošetření naší pokožky. A právě složení našeho mýdlového základu to zaručuje. Zároveň každé mýdlo obsahuje bylinu, která svým i vlastnostmi účinně napomáhá ke kvalitnímu ošetření pokožky. V průmyslové velkovýrobě se glycerin vyčleňuje nebo se mýdla vyrábějí s volnými mastnými kyselinami /bez glycerinů/. Tudíž jsou pro kvalitní ošetření naší pokožky nevhodná.

Shrneme tedy výrobu našich mýdel?

Naše mýdla jsou vyráběna čistě z rostlinných olejů při nízkých teplotách, což znamená, že v mýdlech zůstávají všechny výživné látky v nezměněné podobě. Přesné procento kokosového, palmového a olivového oleje zaručuje vláčnost mýdel, schopnost výborně vstřebávat vlhkost, výbornou pěnivost a tvrdost. Přírodní mýdlo je složeno pouze z takových látek, které se vyskytují v přírodě a jsou vyhledávány pro své příznivé účinky na pleť.

A co jsme ještě neřekli?

Všechna naše mýdla vyrábíme zcela ručně. Než se dostanou na Vaše umyvadlo, máme každé mýdlo min. 18x v ruce a místo výstupního razítka naleznete na každém mýdle ručně vyryté R.